Hungaroplan (második, javított kiadás)

Feltöltötte Hungaroplan 2019.03.24-n 16:48-kor

Kategória: Közlekedés - Vonatok és villamosok (Való életbeli objektum)

Licenc: Nevezd meg! - Ne add el! (CC BY-NC)

Forrásmunka: Hungaroplan kisérleti villamos

Ha már előkerültek a pesti villamosok (ICS, KCSV 7, Hannoveri) úgy gondoltam egy kis finomhangolás után kiadom az első ide feltöltött makettem a Hungaroplant. Ami azt illeti nehezen de találtam képet a villamos korai festéséről amikor még kisérleti villamos felirattal próbázott pesten. Viszont a javítások ecsetelése után térjünk át a jármű (igen rövid, mindössze 19 évig tartó) történetére.

1975-ben egy minisztertanácsi határozat nagy mennyiségű modern villamos beszerzését tette lehetővé. A járművek legyártásának feladatát eredetileg a Ganz kapta meg, de végülis a pénzügyileg kedvezőbb CKD gyártású Tatra-kat szerezte be a társaság. Ez akkoriban egy ideiglenes döntés volt, úgy gondolták hogy ha a Ganznak a '90-es években több pénze lesz, akkor majd korszerűbb járműveket szereznek be.

1988-ban mutatták be a Hungaroplant, ami a BKV és az Ikarus kooperációjában készült el. Pályaszáma 3750 volt (a 37xx a BKV (pálya)számmisztikájában a kisérleti villamosok jelölése volt). A jármű úgynevezett kivánságvillamos lett volna ám a '90-es évek nehéz gazdasági helyzete megfojtotta ezt a projektet. A villamos kasznija az Ikarus 4xx szériából származott, a hajtása és forgóvázai megegyezett a Ganz ICS típusával (ami amúgy szegény Hungaroplant ugyanarra a sorsra jutatta mint az FVV Bengálit, azaz egy külsőre modern de belsőre elavult villamos volt.). Ezen kívül a lámpák a Wartburg és a Zsiguli gyártmányaiból származtak. A villamos magas és alacsony peronos megállókban is tökéletesen megállta volna a helyét (egy opcionálisan lehajtható lépcsővel, ami sajnos a Csufi pályafutása alatt folyamatosan problémákkal küszködött). A jármű forgalomban 2006.7.10-ig közlekedett (ami amúgy egybeesett a 9. születésnapommal) utána két éven keresztül a ferencvárosi villamostelephelyen állt ahonnan 2008-ban egy felújítás után átszállították a szentendrei BKV múzeumba. Remélhetőleg egyszer még talpraállítják nosztalgiavillamosként, ugyanis jelenleg ő a legfiatalabb villamos amit valaha kivont a BKV, illetve a legfiatalabb ami valaha múzeumi megőrzésre került.

Fájlok


Értékelés


Összegzés (súlyozott):
 

Hozzászólások


 • 415_069 / 2019.03.24. 21:12:59
  Jó lett! De amúgy az ICS mikorra várható?
 • Hungaroplan / 2019.03.24. 21:20:24
  @Hungarian Level Crossings Channel: A munka végefelé tartok, a tetőszerelvények, ragasztófülek és a forgóvázak vannak hátra már csak.
 • Hungaroplan / 2019.03.24. 21:25:18
  Íme az egyik rész. Nyugodtan fel merem tölteni mert félkész és így nem kell féltenem attól hogy Domi 5 profiljának valamelyikjén visszaköszön. Amúgy a 1342-es van tervben elsőként, illetve a Fuji foto és Pepsi teljesreklámosak később. Valamikor később egyszer majd a Bengáli is érkezni fog (ha rájövök hogy kell megcsinálnnom)
 • 415_069 / 2019.03.25. 06:26:31
  A Bengálit KB. így kell megcsinálni:http://papirmakett.freeweb.hu/villamos_makett/fvv_dkv1.pdf Az ICS szép és ígéretes lesz! Amúgy tudtad, hogy a 1342-es ICS borult fel egy gyógyszertár előtt, és azt tartják a legdurvább villamosbalesetnek? De amúgy jó lesz, várom, hogy feltöltsd!
 • Hungaroplan / 2019.03.25. 20:13:06
  @Hungarian Level Crossings Channel: Igen tudtam épp ezért választottam őt (noha nem egy hanem két baleset történt vele, elsőnek ütközött egy IFA W50-essel és csak később borult fel). És köszönöm hogy segítettél a bengálival így legalább van kiindulási pontom.