Régi FAV motorkocsik (N méretarány)

Feltöltötte repatorta 2011.12.03-n 16:08-kor

Kategória: Közlekedés - Vonatok és villamosok (Való életbeli objektum)

Licenc: Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! (CC BY-NC-ND)

A "kisföldalatti" vonalán 1973-ig ezek a szerelvények közlekedtek. Kétféle kivitelben, fa-, illetve fémvázas kocsiszekrénnyel közlekedtek, de a főbb jellemzőik hasonlóak voltak.

A mellékelt két PDF fájl egyike a fa-, a másik a fémvázas motorkocsi papírsablonja. A kis méretarány miatt a futóvázak és egyes részletek le vannak egyszerűsítve, de így legalább gyengébb kézügyességű, kezdő papírmakettezők is össze tudják rakni a maketteket.

Az összeállítási instrukciók megtalálhatók a sablonokon.

(A makett készítéséhez nagy segítséget nyújtott CSUPA-CS kolléga, aki OpenBVE alá készítette el ezeknek a motorkocsiknak a vezethető változatát.)

Fájlok


Értékelés


Összegzés (súlyozott):
 

Hozzászólások


 • Tibi Atya és a ministránsok / 2011.12.04. 11:53:20
  A forgóváz elején azt a hézagot szerintem mindenképpen be kéne takarni valahogy. Nem mutat jól, hogy "nyitva van" az eleje.
  Összerakva milyen hosszú? Mert a mellékelt kép alapján ez a papír nagyon vastagnak tűnik, lehet, hogy egy vékonyabb papír megfelelőbb lenne. Kis méretnél annak is lehet elég a tartása, és sokkal egyszerűbb bánni vele az építés során.
 • repatorta / 2011.12.04. 12:53:13
  Ez sima műszaki rajzlap, annyi hozzátartozik az igazsághoz, hogy az összerakott makettről készült kép még 1:180 méretarányban készült. Ide viszont kicsit nagyobb méretarányban lett a makett. Összerakva kb. 65 mm.

  A forgóváz nyitva van az elején az eredetin is (http://villamosok.hu/metro/jarmu/favold/kepeslap.jpg), csak persze ott a sötét alkatrészek miatt ez jobban takarásban van. Ezt a részt valóban jobban is ki lehetett volna dolgozni, ilyen kis méretaránynál azonban nem láttam értelmét.
 • Tibi Atya és a ministránsok / 2011.12.04. 13:20:42
  65mm-hez a fénymásolópapír ideálisabb szerintem. Én úgy tapasztaltam, hogy már 1:87-ben is kényelmesebb azzal építeni és nagy hátránya nincsen. Ez persze felhasználó-függő, ki mire nyomtat, csak a kép alapján jutott eszembe a papírvastagság ügye.
  Egy picit ismerős a motorkocsi, de újra nézve képeket láttam, hogy be lehet látni. Nem is arra utaltam, hogy valamiféle burkolat kellene oda, hanem például a szemből látható alkatrészeket megrajzolni megfelelő árnyalatokat használva.
  Esetleg elkészíthetnél egy részletesebb verziót is, gondolva a másik "végen" elhelyezkedő makettezőkre. Én például a részletesebben kidolgozott formák híve vagyok, de sajnos építeni nagyon ritkán tudok.
 • Peti / 2011.12.15. 19:40:30
  Milyen kidolgozott! De persze az összes makett.