Hatay Tank

Feltöltötte El Cid 2012.06.24-n 10:53-kor

Kategória: Közlekedés - Egyéb (Való életbeli objektum)

Licenc: Nevezd meg! - Ne add el! (CC BY-NC)

Sziasztok!

Közel 1-év alatt készült el az alábbi harckocsi makett, többek között az eredetiről található kevés infó miatt (pl. a barbette-ket többször is át kellett tervezni, az újabb infók felmerülése okán).

A valóságban ilyen harci jármű nem volt (illetve "egy és fél" példányban talán mégis), hiszen "mozidíszletről" van szó (Indiana Jones III). Az 1918-as MK. VIII volt a minta, ezért én is ennek a tervrajzait használtam fel azoknak a részeknek az elkészítéséhez, melyekről nem volt elég információm.

A makett jóval bonyolultabb, és ebből adódóan nehezebb is összeépíteni mint az eddigi tankjaimat, de azért pár jó tanáccsal szolgálok:

- az a6, e13, f13-as alkatrészeknél a "haladók" bátran kivághatják kék részeket (én megtettem, és csak minimálisan dühítettem fel magamat....).
- a b11-es alkatrésznél (lapát), érdemes húzott szálból, illetve fogpiszkálóból elkészíteni a nyelet, a fenti okok miatt.
- a filmben is látható felszerelési tárgyakról (ponyvák, sátorlapok) nem adok sablont, de pl. papzsebkendőből könnyen elkészíthetőek.
- A lövegcsöveket, egy pici fa vagy műanyag tiplivel érdemes rögzíteni.

Jó szórakozást!

Cid

Fájlok


Értékelés


Összegzés (súlyozott):
 

Hozzászólások


 • Constantin Calipsoo / 2012.06.24. 10:58:47
  Szép! Bár nem vagyok híve a tankoknak-harci járműveknek, de a munka elismerésre méltó, Gratula!
 • El Cid / 2012.06.24. 11:15:38
  Köszi!

  A magam részéről én is inkább "hajópárti" vagyok, csak egy ötletként indult 1-éve a dolog, illetve a 14-éven aluliak éppen Indy "mániában" szenvedtek nálunk :P.
  A másik kettő tank is tulajdonképpen ebből nőtt ki, mert az itt "kifejlesztett" módszereket, ötleteket használtam fel azoknál is nagyrészt....
  Bár azért nehéz a leállás, hiszen vannak megvalósításra váró ötleteim már ebben a témában is: 35M Ansaldo (a kis méret 1/72-ben ami visszatart), Turán I-II-III / Zrínyi I-II, illetve PSZH IV / Fug.
 • Constantin Calipsoo / 2012.06.24. 11:30:22
  @El Cid: Hát telibe találtad azt, amiben én járatlan vagyok még (makettezés terén), a hajózás. Nekem az is "magas", és bevallom nézegettem a munkáidat, mit-hogyan oldottál meg...
  Szeretnék kreálni én is harckocsikat, bár a fenti modelltől mint korszakban, mint méretarányban radikálisan eltérő lenne. "Katonavonatokhoz", hidegháborús masinákat. Tudsz valami tanácsot adni e téren? Elég pici méretarányról van szó, amit "erőltetünk" (a többesszám nem véletlen...). Még alapvető forrást sem találok, értsd: jellegrajzok például.
 • Martzy / 2012.06.24. 12:47:13
  te aztán nem nagyolod el a melót :D gratula :D
  @Constantin Calipsoo
  nem tudom, ismered-e, de van a www.the-blueprints.com URL-ű oldal, ahol tankok, meg mindenek vannak :D
 • El Cid / 2012.06.24. 19:08:51
  @Constantin Calipsoo: Megfogtál! Én is gondolkodom vonatok terén (páncélvonatok), bár ez tényleg csak távoli terv....
  Sajnos infóm nagyon kevés a témában, bár a II világháborúban többen is használtak ilyeneket, sőt nekünk is volt ilyen amiről több fotót lehet találni pl. 102-es páncélvonat....
  Hidegháborús vonalon talán a Vietnámi , illetve az Algériai Háborúnak kéne utánanézned; az előbbivel valahol láttam is fotókat, járőrözésre használt, páncélozott motorkocsikról.....

  @martzy: köszi a tippet el is mentettem a könyvjelzők közé :D
 • Constantin Calipsoo / 2012.06.25. 13:38:51
  @martzy: köszi! Mentettem én is!
  @El Cid: Engem annak idején egy újságban közölt "Rakétavonat" fogott meg, és mikor elkezdtem anyagot, infot keresni hozzá, rátaláltam néhány kopott képre a páncélvonatokról és már meg is feledkeztem a rakétavonatról, annyival jobban elkezdett érdekelni a téma. Ami még hátráltat pluszban, az a színvilág: fekete-fehér képek vannak csak. Milyenre festhették őket? Tippem persze van, fekete-zöld és ezek árnyalatai, hiszen az európai éghajlatban ezek a fő rejtő színek (nem mellesleg ilyen színvilág volt a vasutak nagyrészén is, hasonló okok miatt, hadászatilag nagyobb szerepe volt a kötöttpályás közlekedésnek mint manapság...). De a tipp az kevés ha kiakar dolgozni egy ilyen szerelvényt az ember...
 • András / 2012.06.25. 14:43:58
  A MÁV páncélvonatai szürkék voltak. http://www.papirmakett.hu/forum/viewtopic.php?f=8&t=717
 • El Cid / 2012.06.25. 21:14:14
  @Constantin Calipsoo: Hát igen a szín az komoly probléma az biztos ....... pl. a Lajta monitor is hármat (legalább) megélt az 1900-as évekig viktoriánus színek (fekete/fehér); utána pár évig világos (talán fehér), majd zöld.....
  A páncélvonatoknál - amiről tudok - a páncélosoknál használt szín nevezhető általánosnak, Németeknél. sárga; Oroszoknál: zöld.....hogy nálunk? Hát Andrásnak igaza van az első világháborúban - és tanácsköztársaság alatt szürkék, de hogy utána??
  Viszont egy könyvet tudok ajánlani a témában, bár csak "keleti vonalon": Zicherman István - Az orosz páncélosok története.
  Nem tudom hogy "onlány" formában elérhető-e de egészen jó jellegrajzok vannak benne az Orosz első világháborús és polgárháborús páncélvonatokról; persze a történetük is ott van mellette
 • András / 2012.06.26. 10:03:21
  Van papírmakett is a MÁV VIII-as számú páncélvonatáról, mindössze 500 Ft a papirmakett.hu-n.
 • Anonymous / 2014.11.15. 19:38:31
  Kedves El Cid!
  Bár új vagyok ezen az oldalon, de a 35M Ansaldo makettel megörvendeztethetnél! Bár igazából én is hajóbolond vagyok.